O kávě

Pozná to asi každý. Prídete k známym/rodine/rodičom domov a ešte než sa obujete do papučí, zaznie obligátna otázka, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou snáď každej návštevy: „Rozpustné alebo turka?“

 

Pokiaľ sa Vám pri tejto otázke ježia chlpy aj na miestach, kde žiadne nemáte, a vážne v tej chvíli zvažujete taktický ústup smerom k automobilu, ktorým ste prišli, potom volajte sláva a tri dni sa radujte – práve ste totiž dorazili do bezpečného kotviska, kde si podáva ruku chuť aj arómu, plnosť aj jemnosť, kvalita aj kvantita. V našom obchode ponúkame široký sortiment tých najkvalitnejších káv pre skutočných znalcov a pôžitkárov. Ocitáte sa vo svete, ktorého hymnou je zvuk mletej kávy a kde lógr je sprosté slovo.

 

Vitajte!

 

Káva! To je neoddeliteľná súčasť života snáď každého moderného človeka. Káva je synonymom pre energiu, radosť aj chuť. Káva, je hýčkaným pokladom prírody. Káva je vítaným svetobežníkom. Káva je ranným dúškom a prvým krokom do nového dňa. Káva je inšpiráciou pre umelcov. A káva je tiež zámienkou, na ktorej chlapci lákajú milované dievčatá na schôdzky vo dvojici. Káva je skrátka život!  Káva ako taká je plodom rastliny kávovníka, ktorá si potrpí na stabilne vysoké teploty a rastie teda výhradne v podmienkach tropického pásu. Dvojica obratníkov Raka a Kozorožca tak s prísnosťou Igora Hniezda rozdeľuje svet na oblasti, kde je možné toto „čierne zlato“ pestovať, a na tie, do ktorých sa musí dovážať. Medzi najväčších producentov kávy na svete potom nie príliš prekvapivo patrí Brazília, Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia a India. Na pestovaní kávy sú ďalej závislé aj ekonomiky Hondurasu či Ugandy.


Jednou vecou je ale kávu pestovať a druhú ju spracovávať. Než sa zrná objavia v požadovanej forme doma na tanieriku, musia prejsť celkom sedemnástimi procesmi, pričom zvládnutie každého z nich je kľúčové pre vytvorenie onej unikátnej chuti. Každé zrno súčasne ovplyvňuje aj rad vonkajších faktorov, ako sú teplota, vlhkosť, čas zberu, spôsob prepravy, praženia, prípravy a konečného podania. Na prípravu kvalitnej kávy však neexistuje žiadny jednotný „muster“. Spôsob spracovania a prípravy sa odvíja nielen od požadovaného výsledku, ale tiež od typu kávy.  V zásade kávové plody rozlišujeme na dva druhy – Arabicu a Robustu. Aký je medzi nimi rozdiel? Rozoznať ich možno už na prvý pohľad. Zatiaľ čo zrno Robusty má takmer guľovitý tvar, Arabica je pretiahnutejšia. Arabica má navyše jemnejšiu, lahodnú chuť, ktorá súvisí s nižším obsahom kofeínu. Rastie vo vyššej nadmorskej výške a počas dozrievania potrebuje vytrvalejšiu starostlivosť. Dokáže sa však odmeniť skutočne kvalitnou chuťou a nie je preto divu, že sa práve z Arabicy pripravujú tie najlepšie kávy sveta! Jednou z takých je napríklad káva pripravovaná z odrody pestovanej výhradne v oblasti stredoamerického Salvadoru. Na úbočiach vulkanických hôr, vo výške okolo 1200 m n. m. dozrievajú tie najkvalitnejšie zrná, ktoré sa vyznačujú plnou chuťou, jemnou kyslosťou a výraznou arómou.

 
Na druhej strane kávového spektra potom stojí Robusta. Ako už jej názov napovedá, Robusta je odolnejšia a je tak možné ju pestovať aj bez asistencie jednotky intenzívnej starostlivosti. Tomu zodpovedá aj nižšia nadmorská výška, v ktorej je táto odroda pestovaná. Jej povahu odráža hlboko zemitá chuť. Oproti Arabike môže mať Robusta až dvojnásobný obsah kofeínu. Ak ste teda po požití kávy schopní vyhrať cyklistické preteky na rotopede alebo si musíte merať tepovú frekvenciu seismometrom, potom viete, že ste práve okúsili kvalitné robustové zrno. Káva Valentini je tou pravou voľbou pre Tých, ktorí chcú skúsiť a zažiť niečo výnimočné. Je pražená vo Viedni, človekom úplne povolaným, ktorý má niekoľkoročnú prax. Káve Valentini prepožičal meno môj kamarát, ktorého si nesmierne vážim, a aj to sa odráža v chuti tejto vybranej kávy. Prajem vám nezabudnuteľné okamihy pri vychutnávaní svojej šálky kávy.

 

Pavel Ružička